Amikor az olasz konyha kerül szóba, az első reflex mindig a pizza és a pasta. Pedig számtalan csodálatos ételféleséget köszönhetünk nekik. Ezek közül egyik kedvencem a frittata, a sütőben sült tojásétel. Lényegében bármit bele lehet pakolni, nem lehet elrontani.
Éhes voltam, körülnéztem, milyen hasznosítható alapanyagokat lelek föl anélkül, hogy boltba kelljen mennem. A következőket találtam:
- egy tányér köretből maradt szarvacskatészta
- üvegalja olajban eltett szárított paradicsom
- zöldborsókonzerv
- fej vöröshagyma
- fél csomag lapkasajt
- tojás
- mangalicazsír
Adta magát a megoldás: frittata. Innentől a technológia már ismert.
Kevés zsíron megfuttatom a negyed cikkekre vágott hagymát. Bár szeretem a Tefalt, mégis inkább feleannyiért az Ikeás serpenyőre szavazok: fémnyelű, be lehet tenni a sütőbe.
A felaprózott szárított paradicsomot és a zöldborsót a hagymán megpirítom.
A megfőtt szarvacskatésztát hozzáadom és összeforgatom. Kicsit pirítom még. Kávéskanál pirospaprikával fűszerezem.
Félrelapátolom az egészet egy tányérba. Fölverek hat tojást - szoktam bele löttyenteni egy kis tejet is -, megsózom, török bele borsot, nem keveset. A kiürült serpenyőt felforrósítom és kevés tojást végigfuttatok benne, hogy rásüljön, és így "alváza" legyen a frittatanak. Könnyebb lesz így kilapátolni belőle.
Visszahalmozom bele a tölteléket, elegyengetem. A lapkasajtokkal (4 db) lefedem, majd ráöntöm a felvert tojást. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütöm.
Mikor kész, habozás nélkül elpusztítom.
Ne felejtsük: szinte bármi belerakható, gomba, kockázott főtt krumpli, zöldségek, tényleg bármi. Friss melegen is isteni, ha kihűlt, szendvics helyett is pompás. Kreativitásra fel!