Olasz étel, lényegében sütőben sült tojáslepény, Iránban kookoo néven ismert.
Nagyon egyszerű kaja, elvileg reggeliként tálalják, nekem ebédre is bőven sok tud lenni. A belevalókat végtelenféleképpen lehet variálni, én gombás változatot csinálok legszívesebben (van itt egy kis gombafüggőség, azt hiszem).
- negyed kiló gomba
- 6 tojás
- fél deci tej
- 40g vaj
- fél nagy (vagy egy kis) fej hagyma
- egy gerezd zúzott fokhagyma
- maréknyi bacon apróra vágva
- 1 szál kisebb póréhagyma
- 5-6 db olajban eltett aszalt paradicsom
- 10 dkg kecskesajt
- só, bors
Fémnyelű, sütőbe rakható serpenyőben a vajon bacon társaságában megfonnyasztjuk a hagymát, majd a vékonyra szeletelt gombát sózva, borsozva megpároljuk. Mikor a leve majdnem elfogyott, beledaraboljuk a paradicsomot, a vékonyra vágott pórét és a fokhagymát. Rottyantunk egyet rajta, majd félrerakjuk.
Felverjük a tojásokat a tejjel, kicsit sózhatjuk ízlés szerint. A lepénycsinálás trükkje a következő: a serpenyőt benne a megmaradt zsiradékkal füstölésig hevítjük, majd lassan adagoljuk bele a tojást, miközben a serpenyőt körkörösen mozgatjuk, hogy az alján és a falán vékony kéreggé szilárduljon a tojás. Ezáltal tudjuk majd egyben kicsúsztatni belőle a kész lepényt. A tojás megmaradt részét csak öntsük bele. A tojásba öntsük a gombás tölteményt, kicsit egyengessük szét, hogy mindenhova egyformán jusson. A tetejére morzsoljuk a kecskesajtot.
Előmelegített 180 fokos sütőben készresütjük. Ha kicsit folyósabban szeretjük a tojást, 10-12 perc alatt kész. Keményre 18-20 perc alatt sül. Zsiradéknak én vajat szoktam használni, elvileg lehet bármit, de az én felfogásom szerint olaj nem mehet a rántottafélék közelébe.
Bármilyen tölteléket csinálhatunk, tényleg csak kis fantázia, kísérletező kedv kell hozzá. Tegnap például reszelt pannónia-parmezán keverékkel készült, és volt benne konzervkukorica is:
Gyors, nagyon látványos és elképesztően finom kaja. Nyúzzátok!