HTML

snitt-ling

Filmek és kaják

Az állandó favorit: frittata

2012.03.09. 19:28 Afiers

IMG_1611s.jpg

 

Olasz étel, lényegében sütőben sült tojáslepény, Iránban kookoo néven ismert.

Nagyon egyszerű kaja, elvileg reggeliként tálalják, nekem ebédre is bőven sok tud lenni. A belevalókat végtelenféleképpen lehet variálni, én gombás változatot csinálok legszívesebben (van itt egy kis gombafüggőség, azt hiszem).

  • negyed kiló gomba
  • 6 tojás
  • fél deci tej
  • 40g vaj
  • fél nagy (vagy egy kis) fej hagyma
  • egy gerezd zúzott fokhagyma
  • maréknyi bacon apróra vágva
  • 1 szál kisebb póréhagyma
  • 5-6 db olajban eltett aszalt paradicsom
  • 10 dkg kecskesajt
  • só, bors

Fémnyelű, sütőbe rakható serpenyőben a vajon bacon társaságában megfonnyasztjuk a hagymát, majd a vékonyra szeletelt gombát sózva, borsozva megpároljuk. Mikor a leve majdnem elfogyott, beledaraboljuk a paradicsomot, a vékonyra vágott pórét és a fokhagymát. Rottyantunk egyet rajta, majd félrerakjuk.

IMG_1604s.jpg

Felverjük a tojásokat a tejjel, kicsit sózhatjuk ízlés szerint. A lepénycsinálás trükkje a következő: a serpenyőt benne a megmaradt zsiradékkal füstölésig hevítjük, majd lassan adagoljuk bele a tojást, miközben a serpenyőt körkörösen mozgatjuk, hogy az alján és a falán vékony kéreggé szilárduljon a tojás. Ezáltal tudjuk majd egyben kicsúsztatni belőle a kész lepényt. A tojás megmaradt részét csak öntsük bele. A tojásba öntsük a gombás tölteményt, kicsit egyengessük szét, hogy mindenhova egyformán jusson. A tetejére morzsoljuk a kecskesajtot.

Előmelegített 180 fokos sütőben készresütjük. Ha kicsit folyósabban szeretjük a tojást, 10-12 perc alatt kész. Keményre 18-20 perc alatt sül. Zsiradéknak én vajat szoktam használni, elvileg lehet bármit, de az én felfogásom szerint olaj nem mehet a rántottafélék közelébe.

IMG_1608s.jpg

Bármilyen tölteléket csinálhatunk, tényleg csak kis fantázia, kísérletező kedv kell hozzá. Tegnap például reszelt pannónia-parmezán keverékkel készült, és volt benne konzervkukorica is:

IMG_1737s.jpg

Gyors, nagyon látványos és elképesztően finom kaja. Nyúzzátok!

Az eredeti recept itt található.

1 komment

Címkék: tojás gomba vaj rántotta

A bejegyzés trackback címe:

https://snittling.blog.hu/api/trackback/id/tr174300399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogyo65 2012.03.09. 19:34:04

mára fejezd be lécci, mert a hasamon csorog a nyálam!
süti beállítások módosítása