Ez megint egy nemzeti kaja, amit ismét sokféleképp lehet "autentikusan" elkészíteni. Ezért - hogy ne kövezzenek meg az ortodoxok - nem nevezem igazi shakshukának, csak "egyfajtának". Csak egy változat.
A recept ihletője Bede Anna volt, blogján itt olvasható a kiindulópontom.
A shakshuka egy közel-keleti - pontosabban Észak-Afrikai - étel, ami a lecsóhoz hasonlít leginkább. Lényege a paradicsomos alap, amire tojást ütnek. Az én változatom a következőképp néz ki:
Hozzávalók:
1 db sárga kaliforniai paprika
1db zöld kaliforniai paprika
(lehet piros is, és a színek miatt választom a zöldet, hisz a paradicsom úgyis elég piros)
öt-hat szép paradicsom
negyed kiló gomba (ezt lassan mindenbe belefőzök)
1 doboz kockázott paradicsomkonzerv
2 hagyma
6 gerezd fokhagyma
két babérlevél, kakukkfű, só, bors, édeskömény (vagy római kömény), koriander, nádcukor
olívaolaj
6 tojás
A gombát külön serpenyőben kevés olívaolajon megfonnyasztottam, és hagytam elpárologni a levét.
Egy nagyobb edényben a vékony karikákra szelt hagymát olívaolajon megeresztettem, hozzáadtam a szintén vékonyra szelt paprikákat. Közepes lángon pároltam vagy tíz percig, majd hozzáadtam a gombát, a fölszeletelt paradicsomokat, a paradicsomkonzervet. Sóztam-borsoztam, hozzáadtam a babérleveleket, egy kiskanál cukrot, a kakukkfüvet és a mozsárban tört köményt. Fedő alatt hagytam összefőni az alkatrészeket.
10-05 perc után hozzáadtam a mozsárban tört koriandert, ha kellett, utánafűszereztem. Nagy lángon, fedő nélkül, kevergetve hagytam elfőni a levét, amíg mártás sűrűségű lett. Kis gödröket csináltam és beleütöttem a tojásokat, tükörtojás-szerűen. Hagytam addig rotyogni, amíg a tojások sárgája kezdett megszilárdulni. Ekkor tálaltam fel.
Meg lehet szórni frissen vágott petrezselyemmel. Köretnek lehet hozzá adni kenyeret, péksüteményt, rizst...
Jó étvágyat!