Annyian kérték a receptet fészbúkon, hogy legegyszerűbb itt megírni.
A flódnit szokás a sütemények királynőjének nevezni. Mondják azt is, hogy a legbonyolultabb édességek egyike.
Szeretném eloszlatni ezt a tévhitet. Flódnit csinálni nem nehéz, legföljebb időigényes. Aki sütött már rétest vagy pitét, simán megcsinálja ezt is. Igaz, kell hozzá kb hat óra.
A flódni csapdája lehet az is, hogy geil lesz, hiszen sok alkatrészből áll, ami külön-külön mind édesség, és együtt elviselhetetlenül tömény lesz. Ezt ki lehet védeni a megfelelő alapanyagokkal. Ott van továbbá a megosztó mazsola: sokan nem szeretik.
Nos, a flódni egy mazsolát tartalmazó sütemény. Lehet persze anélkül is készíteni, de az olyan, mint azt tanult kollégám mondotta: szeretem a rántott húst, de a panír nélkül... Alant leírom, ahogy én csinálom.
Mint általában, a lényeg a jó minőségű alapanyag. Savanykás, kásásabb almát érdemes venni. A szilvalekvár legyen kézimunka. A máktöltelékhez édesanyám baracklekvárját szoktam használni. A bor legyen fehér, de ne legyen édes. Fontos a jó minőség: én a Nyakas-féle Budai Irsai Olivért preferálom. Nem túl száraz, remek friss, gyümölcsös ízű. A szilvalekvárt és a többi hozzávalót én mindig a Katona József utcában veszem, van két egymás melletti bolt az utcáról nyíló pincében. Még sosem csalódtam bennük.
A receptem gerince innen származik:
Tészta:
• 50 dkg finomliszt
• 25 dkg vaj
• 6 dkg libazsír
• 3 tojássárgája
• 1 dl fehérbor
• csipet só
A lisztet összekeverem a cukorral, hozzáadom a csipetnyi sót, majd a hideg vajat és a zsírt. Ezt elmorzsolom. A lényeg, hogy homogén morzsát kapjak. Hozzáadom a három tojássárgáját és a bort. Mikor kész vagyok, a tésztát alufóliába csomagolom, és beteszem a hűtőbe. Annyi idő pont elég neki, amíg megcsinálom a töltelékeket.
Almatöltelék:
• 1 kg kásásabb típusú alma (6 méretesebb darab)
• 10 dkg cukor
• kávéskanál őrölt fahéj
• 1 dl bor
Az almákat meghámozom, lereszelem. A bort közepes lángon felmelegítem, beleteszem a hozzávalókat, és hagyom megpárolódni az almát. Mikor kész, akkor szűrőben lecsepegtetem (némi fakanalas ráhatás nem árt).
Máktöltelék:
• 25 dkg darált mák
• 2 dl bor
• 3 dkg vaj
• 20 dkg cukor
• 6 dkg mazsola
• reszelt narancshéj
• kávéskanál őrölt szegfűszeg
• két evőkanál sárgabaracklekvár
A bort közepes lángon felmelegítem. Hozzáadom a többi összetevőt, és kicsit összefőzöm.
Diótöltelék:
• 25 dkg darált dió
• 20 dkg cukor
• 2 dl bor
• 6 dkg mazsola
• kávéskanál bourbon vaníliás cukor
• reszelt narancshéj
A bort közepes lángon felmelegítem. Hozzáadom a cukrot és a mazsolát, elkeverem. Hozzáadom a többi összetevőt. Kicsit összefőzöm.
A töltelékeket kiszedem tányérokra és kihűtöm őket. Direkt jó, hogy ez egy téli édesség, az erkélyen félóra alatt lehűlnek.
A tészta ez idő alatt kellemesen kihűlt és jól kezelhetővé vált a hűtőben. Fogom, hosszú rúddá sodrom, és öt, nagyjából egyforma darabra osztom.
A 26-os tortaformámat alul sütőpapírral bélelem, oldalt vajjal kikenem.
Az első tésztagombócot tortaforma-méretűre nyújtom.
Belefektetem a formába, és ráhalmozom a máktölteléket, elsimítom.
Újabb gombócért nyúlok. Nyújtom, majd óvatosan ráfektetem a mákra.
Jön az alma. Elterítem, majd újabb gombócot nyújtok, ráfektetem az almára. Megint tésztát nyújtok, rutinosan fektetem, majd jöhet a dióréteg. Újabb tésztalap, amit vékonyan megkenek a szilvalekvárral. Elsimítom, és záróakkordként kinyújtom az utolsó tésztagombócot.
Előmelegített 150 fokos sütőben 1 és ½ órát sütöm.
A tetejét megkenhetem tojássárgájával, ettől fényes lesz. Szerintem ez csak optikai tuning, enélkül is finom. A képeken látható ilyen is meg olyan is.
Mikor kész, kiszedem, hagyom, hogy nagyjából kihűljön, majd óvatosan kipattintom a formát, és kiszedem.
Másnaposan vágható a legszebben. Napokig friss, ha megéri.
Néhány tanács:
Kapcsos tortaformát használok. Lehet sima tepsiben is sütni, nekem a kerek tortaforma egyszerűbb. Ne feledjük: a tészta a flódniban jelképes, mindössze arra szolgál, hogy a töltelékeket elválasszuk egymástól. Én kb 2 milliméteresre nyújtom a rétegeket, ezt teszi lehetővé a három tojássárgája. Tortavágó késsel föl lehet "borotválni" a nyújtódeszkáról.
Vágjatok bele, maradandó élmény lesz.
Jó mulatást!